Äta bajs – Koprofagi

Många hundar äter bajs och det vetenskapliga namnet på det är koprofagi. Många hundägare tycker att det är äckligt och skäms över att deras hund äter bajs. Och det man skäms för, det pratar man ogärna om. Men, nu ska vi prata om hundar som äter bajs!

Enligt Wikipedia:

“Koprofagi innebär att äta avföring. Ordet härstammar från grekiskans κόπρος copros, “avföring” och φαγεῖν phagein, “att äta”. Koprofagi innefattar många olika sorters konsumtion av avföring, inklusive att äta andra arters, sina artfränders (allokoprofagi) eller sin egen (autokoprofagi) – antingen taget direkt från anus eller efter att värddjuret defekerat.”

Silva äter sitt eget bajs

Min lilla English Toy Terrier som kallas Silva är ibland helt hopplös på att äta upp sitt eget bajs. Så äckligt tycker vi människor. Jag började därför undersöka lite närmare varför hon gör det, när började det och när gör hon det inte.

Varför äter hunden bajs?

Det finns flera olika anledningar till att en hund äter bajs och vi kan börja med vad vi anser vara naturligt beteende och onaturligt eller inte önskvärt beteende.

Naturligt beteende:

 • Tiken äter upp sina egna valpars avföring för att hålla rent i valplådan
 • Hundar äter bajs från växtätande djur och får därmed extra vitaminer, mineraler och fibrer

Dessa beteenden är inget att göra åt eller ens bry sig så mycket om. På promenader när hunden vill äta harpluttar eller rådjursbajs, ja då är det lydnad och erbjuda något mer värdefullt för hunden som gäller. Och vad som är värdefullare, det avgör hunden.

Icke önskvärt beteende hos våra hundar:

 • Äter sin egen avföring
 • Äter andra hundars avföring
 • Äter andra rovdjurs avföring (inklusive avföring från människor som många hundar tycker är en delikatess)

Den största risken med detta beteende är att hunden kan få i sig bland annat inälvsparasiter, sjukdomar, bakterier och mögelsvampar från de djur som lämnat avföringen. Dessutom tycker vi människor att det är väldigt äckligt.

Möjliga orsaker till koprofagi

Det finns en mängd olika teorier om varför detta beteende uppstår och forskning pågår. Det man kommit fram till är att det är väldigt individuellt och att det inte finns någon universallösning på problemet. 

Några tänkbara orsaker kan vara:

 • Hunden tycker att det är gott
 • Understimulerad, har tråkigt
 • Överstimulerad, stressad
 • Hungrig
 • Brist på fibrer som ger mättnadskänsla
 • Maten går för snabbt genom tarmen och hunden hinner inte tillgodogöra sig all näring
 • “Städnings-beteende”, det vill säga valpen gör som mamman gjorde
 • Hunden saknar enzymer (hittar väldigt lite fakta om det)
 • Obalans i tarmfloran, saknar “de goda bakterierna”
 • Byte av foder
 • Bakomliggande sjukdom
 • Magsjuka kan trigga igång beteendet

Förslag till åtgärder

Jag har sökt och läst på flertal olika sidor på nätet, både så kallade “officiella”, tex First Vet, Agria m.fl. och diverse privata sidor som olika företag som säljer diverse preparat och erfarna uppfödare och instruktörer.

Några förslag på åtgärder:

 • Veterinärkontroll är alltid det första man bör göra för att utesluta någon bakomliggande sjukdom
 • Positiv träning och ständig kontroll av hunden för att bryta beteendet och erbjuda något som hunden tycker är bättre
 • Aktivering och träna avkoppling
 • Fördela maten på flera mål om dagen för att hunden inte ska känna sig hungrig
 • Byta till ett foder som innehåller mer fibrer som därmed ger mer mättnadskänsla under en längre tid efter måltiden
 • Byte av foder till färskfoder eller barf. Man sett att flera hundar får minskad benägenhet att äta sin egen avföring vid utfodring av färskfoder/barf.
 • Ge extra tillskott av fibrer som till exempel morötter, sötpotatis, kål eller majs.
 • Ge fodertillskott som innehåller fibrer, till exempel Pro-fibre eller Svenska Djurapoteket Mage-tarm
 • Se till att hunden har tillgång till ben och tuggben som alternativ till att äta avföring
 • Ge fodertillskott med enzymer (dock inte hittat vad det skulle vara, bara rekommendation att ge tillskott med enzymer)
 • Ge fodertillskott som innehåller probiotika (de goda bakterierna i tarmen) och här finns en mängd olika preparat som föreslås, bland annat Canicur Pro, Pro-kolin, Diarnasyl eller Svenska Djurapoteket Probiotika.

Det finns flera preparat att ge hunden som smakar gott när det blandas i maten men sedan ska smaka illa när det kommer ut som avföring. Det finns även råd att hälla på tex peppar, ättika eller tabasco på avföringen för att avskräcka hunden från att äta. De allra flesta är rörande överens om att ingen av dessa metoder är speciellt effektiva eller ger någon långvarig förändring av beteendet. Så fort man slutar så kommer beteendet tillbaka.

Fallet Silva

Jag började nu titta på min egen hund Silva, och försöka analysera hennes beteende.

Första analysen – hon är inte sjuk!

När började Silva äta sin egen avföring

Däremot började hennes beteende att äta sin egen avföring efter en tids magsjuka strax före jul då hon hade kraftiga kräkningar under flera dagar men fullt normal avföring. När hon började bli frisk observerade jag vid ett par tillfällen att hon direkt efter hon bajsat, vände sig om och åt upp allt eller delar av avföringen. Jag gjorde ingen som helst affär av det, utan i stort sett ignorerade hennes beteende. Det hände inte varje dag, utan endast någon gång då och då.

I slutet av januari bytte jag succesivt från det foder hon haft med sig från England till det foder jag använder till mina hundar här hemma. Silva älskade sitt nya foder, päls och hull är bra och likaså hennes energi och glädje. Men, nu började hon mer och mer äta sin egen avföring. Det var ju mindre kul. Dock äter hon inte alltid sin egen avföring och jag började nu fundera på vad det kunde bero på.

Tillskott av morötter och skillnad i foder

Till middag får alla mina hundar tillskott av Olewo morötter samt lite groddolja. Morötter anses ha flera goda egenskaper bland annat innehåller viktiga vitaminer och är bra för pigmenteringen och pälsen.

Den avföring som kommer på morgonen, det vill säga ungefär 8 timmar efter middagen, den avföringen äter inte Silva upp.

Jag gjorde en jämförelse mellan hennes torrfoder i England och det torrfoder jag började ge henne visade sig skilja en hel del:

InnehållProteinFettVäxttråd
Foder från England31%20%1,3%
Mitt valpfoder37%17%3,8%
Mitt vuxenfoder34%16%4%

Nu fick jag myror i huvudet, för det här stämmer inte riktigt?

Jag byter till ett foder med mer fibrer (växttråd är ungefär samma sak som fibrer i mänsklig föda) och då ökar beteendet att äta sin egen avföring.

Jag ger tillskott i form av morötter, vilket ger ökad mängd fibrer, och beteendet att äta sin egen avföring minskar.

Jag har ingen logisk förklaring.

Åtgärder för Silva

Jag har i alla fall bestämt mig för att testa några små och ofarliga saker för att se om beteendet minskar eller i bästa fall upphör helt. Jag har inget att förlora på att testa. Och fungerar det inte, ja då får vi testa en ny plan.

Första test under minst två veckor:

 1. Hon ska fortsätta med de foder hon äter idag samt tillskottet Olewo morötter till middag
 2. Jag ska köpa probiotika för hund och ge en dos till varje frukost

Jag själv äter mer eller mindre dagligen tillskott av “de goda bakterierna” i form av A-fil, Proviva och yoghurt.

En bra magkänsla börjar just i magen, både för djur och människor. 

1 thought on “Äta bajs – Koprofagi”

 1. Hejsan!
  Jag har samma problem med mina Manchesterterriers. Fick rådet för ca 3 år sedan när Neo var valp och började äta bajs! Jag ger annans i maten, det gör att bajset smakar illa så de lär sig sakta men säkert av med beteendet. Har fungerat perfekt med honom! Men man måste behandla alla sina hundar så de inte äter av de andras istället. Nu kom Jennies Xena hit med samma problem! Så nu kör vi ett tag igen med alla. Det kommer säkert att fungera nu det med.

  Tack för tipset med morot och mycket mer. Vi använder oss av Four Friends Salmon eller Wild Boar eller Puppy torrfoder och det har en bra sammansättning av allt de behöver.

  Kramar!
  Maria, Neosky, Xena & Arien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *