Hur mycket foder ska jag köpa?

Hur mycket foder ska jag köpa? 

Oftast blir det billigare ju mer foder man köper. Men är det så bra att köpa hur mycket foder som helst?

Färskfoder 

När det gäller färskfoder är det i första hand storleken på din frys som avgör hur mycket du kan köpa hem. 

Tänk dock på hur det är packeterat så det inte blir ”frystorkat”. Det är inte gott med färskt kött som börjat bli hårt och ”frystorkat”. Tina inte mer åt gången än att det går åt inom ett till två dygn

Blötfoder

Blötfoder eller burkmat är oftast så kallad helkonserv och har lång hållbarhet i rumstemperatur om burken är oöppnad. Finns även som ”korvar”, istället för en metallburk är det en väl tillsluten plastkorv. Ur miljösynpunkt vet jag inte vilket som är bäst. Ur bekvämlighetsynpunkt föredrar jag burk som går att sätta lock på och förvara i kylskåp när den är öppnad. Hållbart två dygn efter du öppnat burken förutsatt att den förvaras i kylskåp.

Så även här avgör dina möjligheter till förvaring hur mycket du kan köpa hem.

Torrfoder

Här köper de flesta hem på tok för mycket. En tumregel är att allt ska förbrukas inom maximalt två månader. Har man bara en hund av mindre eller medelstor storlek – köp inte hem säckar på 10-15 kg! 

En mindre till medelstor vuxen hund som enbart äter torrfoder äter ca 125-180 gram per dag. Låt oss räkna på i snitt 150 gram per dag. På en vecka blir det lite drygt 1 kg vilket innebär att en säck på 15 kg räcker i nästan fyra månader.

Hur tror du att fodret smakar i slutet av säcken?

Troligen som att äta sågspån eller riktigt gammalt knäckebröd.

Smaken på ett torrfoder är som bäst i en månad efter att påsen har öppnats. Smaken är acceptabel i upp till två månader under förutsättning att säcken förvaras på rätt sätt och det är på en  sval och torr plats i en lufttät behållare. 

Många gånger slutar det med att man tror att hunden inte gillar fodret längre och man får slänga gammalt torrfoder. Man börjar prova nya sorter och märken.

Köp mindre påsar så fodret behåller sin smak och arom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *