Aktivera valp – ca 5 månader

Nu är Diamanterna snart 5 månader och den ljuva valpåldern är över. Nu börjar en mycket mer aktiv och krävande tid.

Valpen börjar bli mer medveten om det egna jaget. Diverse hormoner börjar produceras för att kroppen ska utvecklas liksom sinnet. Valpen börjar förstå att det finns tikar och hanar. Behovet av sömn minskar. Tänder börjar bytas. Gränser börjar testas i syfte att utvecklas till en vuxen hund.

Det händer jättemycket under den kommande perioden.

Lite tips och råd

Daglig vård

Var noga med att upprätthålla rutiner som kolla klor, tassar, tänder, öron, ögon, hud m.m. varje dag. Det är något valpen lugnt ska finna sig i och här finns inga kompromisser. En liten lugn och trevlig stund tillsammans med valpen varje dag – belöna efter med det din valp tycker om.

Klipp klorna ca en gång i veckan. Det är bättre att klippa lite och ofta än sällan och mycket. Det gör ont i hundens tassar när klorna blir för långa.

Celleste på valputställning i Hässleholm, oktober 2017

Aktivering

Aktivera gärna valpen en stund varje dag men inte för länge och för ofta. Det ska inte vara stressande för hunden och inte för er heller. 

Tänk en övning per dag ungefär och en vilodag i veckan.

Nosarbete

Bra aktivering är olika typer av nosarbete till exempel

  • Personspår, en människa har gått spåret och i slutet finns godis och/eller leksak
  • Viltspår, blodspår med klöv i slutet
  • Sök, hunden letar gömd människa (kurragömma i skogen eller inne)
  • Uppletande av föremål, hunden, hunden ska leta efter ett specifikt föremål ute eller inne
  • Leta godis, inne eller ute och här kan man variera i det oändliga och gömma på trädstammar, bakom möbler m.m.
  • Nosework, hunden letar efter ett specifikt ämne (läs gärna böcker eller gå kurser)

Att träna hjärnan med nosen tröttar ut hunden mycket mer än fysisk aktivitet som att springa eller leka med andra hundar. Det finns massa tips och råd på nätet och hundratals böcker. Lita på ditt eget sunda förnuft och gör bara det som känns bra för just dig och din hund.

Social- och miljöträning

Ta med hunden på så mycket som möjligt och besök nya platser och miljöer. Åka bil, buss, tåg eller båt och hålla sig lugn och stilla kan vara enormt jobbigt.

Att röra sig ute bland människor, andra hundar och andra djur och vara lugn och fokuserad på husse eller matte är väldigt jobbigt.

Valpen behöver inte hälsa på allt och alla. Alla människor behöver inte hälsa på valpen. Här måste matte eller husse avgöra vad hunden behöver. 

En lite försiktig valp kan behöva träffa många främmande personer under lugna ordnade förhållanden utan krav på valpen. Kommer valpen fram och hälsar, belöna mjukt och lugnt och ge valpen trygghet.

En översocial valp behöver lära sig att man kan möta människor utan att hälsa på dom.

Träning vid möten

Här använder jag mitt eget dagliga beteende som signaler till hundarna och det fungerar på både försiktiga och översociala hundar.

När jag möter en främmande människa tittar jag på denne och säger “Hej! Hej!”

Samtidigt ger jag hunden en mycket god godisbit nära mitt be, spelar ingen roll vilken sida hunden går på.

Signalen ”Hej, hej” betyder för hunden ”bry dig inte om dom vi möter, det kommer en godis vid mattes eller husses ben”. Går även att applicera på hundmöten.

Passivitetsträning

Det är så viktigt att träna passivitet med hunden. Det ska vara en speciell filt, handduk eller matta. Träna en liten stund varje dag. 

Lägg filten på golvet och sätt dig bredvid. Belöna mycket lugnt när valpen har minsta tass på filten. Inga kommandon, inga krav. Bara lugnt och mysigt. 

Utöka tiden successivt och byt gärna plats, ibland i köket och kanske i tv-soffan. 

Ta sedan med filten ut och träna korta lugna stunder utanför hemmet. Till slut, kombinera med miljö- och socialträning där ni vill att hunden ska vara lugn, till exempel fika på Espresso House där det oftast är tillåtet att ta med hunden.

Innan ni tränar passivitet, se till att alla basala behov som rastning, mat och aktivitet är tillfredsställda. 

Ett litet råd på vägen

Fokusera på vad ni vill att hunden ska göra, inte på vad den inte ska göra. Att bestraffa hjälper sällan. Vid korrigering, se till att hunden förstår vad du vill att den ska göra istället.

Till exempel hunden drar i kopplet och skäller på en mötande hund. Det spontana och naturliga beteendet för oss människor är att börja säga med hög och kanske arg röst 

  • Fido! Nej! Sluta! Var tyst! 

Hur tänker hunden då? Jo, den tänker

  • Wow! Det där är en jättefarlig hund för matte/husse hjälper ju till att skälla och försöka skrämma bort den.

Alltså, helt motsatt mot vad vi tänkte oss. Hunden är så fokuserad på mötet och tar för givet att även husse/matte också är det. Försök tänka er in i hundens situation, det är svårt ibland, men försök.

Fokusera på vad du vill att hunden ska göra istället, kanske gå vid din sida och där få en godis eller bita och dra i någon leksak.

Tänk förtroende och samarbete ❤️

Har du några frågor eller funderingar kring just din hund – Hör av dig! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *