Nu är (snart) fästingarna här!

Jag har senaste dagarna fått flera frågor om lämpligt fästingmedel.
Mitt svar är inte på något sätt vetenskapligt, utan baseras uteslutande på mina personliga erfarenheter.

Jag har med åren blivit mer och mer anti mot starka gifter. Om det är så starkt att fästningen dör, hur mår då hundens inre organ av dessa gifter? Jag har inga svar, bara ställer frågan.

Expot, Frontline m.fl.
På mina Belgare testade jag olika medel att droppa i pälsen. Vi första fällningen efter användandet av dessa medel, fällde de all päls. Dom såg helt nakna ut. Det gjorde dom inte i vanliga fall vid normal fällning.

Fästinghalsband
Jag testade olika typer av halsband på hundarna och katterna. Samtliga gav klåda, pälsen lossnade och andra lokala problem runt halsen. Jag vet flera som även fått problem med dålig mage, framför allt katter som slickar sin päls.

Bravecto
En gång, tidig sommar, gav vi pudlarna en dos Bravecto (tablett) – jag ger det aldrig mer!
Rosie blev dålig i magen i två veckor. MaeC parades på hösten och gick tom. Krille parade en tik ungefär samtidigt, dvs tidig höst, och den tiken gick också tom. Vet inte om det var pga Bravecto, men jag chansar inte mer.
Det lär finnas ett nytt ”snällare” preparat som ges oftare än Bravecto, men vet inte namnet och jag tänker inte testa.
Är du intresserad av dessa preparat, kontakta din veterinär, för de är receptbelagda.

Sprayer
Har även testat diverse sprayer så kallade ”sommar-deo”. Både hundarna och jag tycker dom luktar starkt och jag vet inte hur effektivt det är mot fästingar. Hjälpte mot mygg och knott i Norrland i alla fal.

Centaura spray – använder vi
Spray Centaura finns på apotek och hos många veterinärer. Är godkänt att använda på hund, häst och människa. Jag använder även på mig själv, då jag är allergisk mot mygg. Skulle önska att den fanns i en liten flaska lämplig att ha med i fickan, för ibland glömmer i alla fall jag, att spraya innan jag går ut.

Kokosolja
Jag ser en tydlig effekt, men många säger att det inte hjälper alls. Det finns inga vetenskapliga rön som stödjer tesen att det hjälper mot fästingar.
Jag borstar hundarnas tänder med kokosolja. Det är jättebra för tandköttet enligt min tandläkare, som vill vidareutbilda sig till djurtandläkare. Kokosolja motverkar inflammationer i tandköttet, den mekaniska borstningen motverkar plack och tandsten.
Sedan smörjer jag lätt på hundarnas kortklippta partier som nos, hals, insida öron, tassar, mage och svansrot.
Min upplevelse är, att om jag normalt plockar 25 fästingar utan kokosolja, så plockar jag 1 med kokosolja på. Alltså inte 100% effektivt, men betydligt mindre än helt utan.
Dock inte olja på lång päls, det kan ge tovor.
Silva smörjer jag hela pälsen med lite kokosolja. Bra för huden och ger blank päls utan att bli fet.

Några sista råd och tips

Läs gärna vad som skrivs på nätet om olika preparat, både färdiga och ”hemkokta”. Kontrollera källan, fakta och var kritisk. Forskningen går framåt, preparat förändras, försvinner och det dyker upp nya.

Sist men inte minst, gör det till en vana att varje dag kolla igenom hela hunden och ta bort eventuella fästingar så snabbt som möjligt.
Ett råd – investera i en fästingborttagare! Finns flera varianter i olika prisklasser. Jag föredrar de som ser ut som en liten kofot. Testa vilken variant du tycker fungerar bäst.

Foto från Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *