LÄR VALPEN ATT KOPPLA AV

LÄRA VALPEN ATT KOPPLA AV

När man äntligen fått hem sin lilla valp är man så ivrig att få börja lära den en massa saker. Det är allt från att bli rumsren till sitt, kom och kanske lite trix och konster.

Något vi ofta glömmer att prioritera är att lära valpen att koppla av och vara passiv.

Aktivitet, fart och fläng är inga problem, det klarar vi alla. Passivitet däremot är krävande. Att sitta eller ligga stilla och göra ingenting kan vara riktigt prövande för en aktiv liten valp. Därför är det viktigt att börja tidigt och mjukt.

Du vill säkert att din hund ska kunna följa med dig på det mesta och att det aldrig ska bli något problem att ta med hunden till vänner, åka tåg eller till stan, kanske gå på restaurang. Låt den här träningen ta sin tid, det har du mycket nytta av under hela hundens liv.

FILTTRÄNING

Om du googlar på ”filtträning” kommer du hitta mängder med filmer, råd och tips på nätet. Jag har ännu inte hittat någon film som visar hur jag vill träna det. De filmer jag sett bygger på för mycket aktivitet och det är passivitet jag vill ha.

När valpen känner sig hemmastadd hos dig är det dags att lära den att koppla av på en filt, en handduk eller en liten matta. Det kan även vara en transportväska eller en bur. Du väljer det som är mest praktiskt för dig. Låt oss kalla den filten oavsett vad du väljer. Det viktiga är att just den här filten bara används till just det här ändamålet. Du behöver även ha godis, gärna lite större bitar som tar en stund att äta upp eller mjukost på tub att slicka på.

Börja träna hemma i lugn och ro.

När valpen har ätit, gjort ifrån sig och lekt en stund kan det vara dags att träna. Sätt dig på golvet tillsammans med valpen och lägg filten bredvid dig och ha godiset till hands. Håll gärna handen med godiset på filten.

När valpen kommer, låt den gnaga eller slicka på godiset under tiden du mjukt och lugnt berömmer den. Inga kommandon. Inga glada tillrop. Lugnt, stilla och kanske lite sövande röst.

Det spelar ingen roll om valpen står, sitter eller ligger på filten. Det viktiga är att den är på filten med minst en tass och att den är lugn. När valpen ätit godiset färdigt och lämnar filten är det första träningspasset avklarat.

Vill valpen vara kvar på filten, toppenbra! Stanna då med valpen och låt den vila.

Filten ska betyda en lugn, trygg plats för valpen där man kopplar av. Träna det här lilla varje dag i ca 3-5 dagar.

Tänk lite extra på vilken belöning du använder. Använd inte det godaste som valpen vet, du vill undvika att skapa för höga förväntningar. Poängen med passivitetsträning är att lära hunden när man ska ha låg energi. För goda belöningar kommer skapa motsatt effekt, alltså hög energi. Försök att använda något som hunden gillar, men inte för mycket. Prova hundens torrfoder eller godis som ligger lite lägre ner på önskelistan.

Fortsättning följer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *