Ångest och magsår

Vill du skaffa dig ångest, mardrömmar och magsår?

Planera en kull valpar på din tik. Publicera dina planer på hemsidan och sociala medier. Lägg till att en pandemi bryter ut, Corona, som krånglar till det mesta för alla. Se till att tiken drar ut på att börja löpa i så där nästan två månader, det vill säga du räknade med att tiken skulle börja löpa i maj men hon började löpa i slutet av juni. Oron innan löpet kommer igång. Vad är det för fel? Är hon sjuk? Till slut det blev en parning i början av juli. Publicera allt löpande på hemsidan och sociala medier så du får riktigt många följare. Leta efter tecken på att hon är dräktig för tänk om det ändå är något fel på tiken, hon drog ju ut på löpet så länge. Gör sedan ultraljud och konstatera att hon är dräktig. Äntligen lite lättnad, hon är dräktig! Lägg ut bilder på fostren från ultraljudet och hur magen växer. Hur många valpar är det? Ständigt en liten gnagande oro och undran hur det ska gå.

En dag så föds det åtta små underbara underverk till valpar. Du befinner dig ett saligt lyckorus över att allt gick bra och tiken mår bra. Äntligen är valparna här som du längtat efter. Publicera att valparna är födda och att du nu tar emot intresseanmälningar för att köpa en valp.

Det är nu ångesten börjar

Du tar emot 98 intresseanmälningar på knappt fem dygn. Ja, egentligen kom det 103 intresseanmälningar. Du börjar läsa vad alla skrivit och ser att några, för säkerhets skull, har skickat in två intresseanmälningar. Så det slutade på 98 personer eller familjer som vill köpa valp av dig. Men jag har bara åtta valpar. Hjälp!

Du läser och läser. Du ber sambon läsa och hjälpa dig att sortera. Några vill bara ha hane – dom hamnar i en hög. Några vill bara ha tik – dom hamnar i en annan hög. Några har haft hund, en del har till och med haft pudel tidigare, tävlat och ställt ut – dom hamnar i en tredje hög. Och så vidare. Ja, så där håller man på och försöker sortera alla bra köpare  tills allt bara snurrar i huvudet.

Till slut har du, med hjälp av sambon, landat i 20 personer som ni vill gå vidare med. Så tungt och jobbigt att meddela 78 personer att “tyvärr, du får inte köpa valp”. Många svarade och undrade varför, vad var det för fel på dom. Det var inget fel, utan alla var jättebra, men vi valde 20 andra att gå vidare med.

Nu börjar panikångesten!

Vad har du gett dig in på? Du har valt ut 20 personer men har bara åtta valpar. Du ringer och pratar i timmar med olika personer och försöker anteckna och notera vem som sa vad. Du läser kompletterande mail. Du tar emot besök i hemmet när valparna börjar blir lite större, typ från fem veckor. Nästan all din vakna tid går åt till att ta hand om valparna, läsa mail, svara i telefon, ringa upp och ta emot besökare. Utöver det ska allt annat skötas, så som familj, hus, hem och trädgård och fem vuxna hundar.

Vilka ska få köpa och vilka måste du ta bort? Hur ska du tänka? 

Efter mycket vånda och besvär fattar du beslutet att tacka nej till några, men du har fortfarande två köpare per valp kvar. Hur ska du göra? Du har ju valt ut de bästa, så det är ju självklart att alla är jättebra. 

Först tänker du – Vilka ska bort?

Det gör att det känns svårt, tungt och nästan omöjligt. Du letar efter detaljer som är en anledning till att säga nej, men det finns inget att ta på. Alla är så bra.

Sen tänker du – Vilka känner du i hjärtat och magen att just dom ska få köpa en valp?

Du snarare känner, inte tänker logiskt, vem ska få köpa en av valparna. Du försöker koppla bort dom som liksom blir över, även om det är svårt. Sakta växer besluten fram och några få är liksom solklara. Fortfarande är det för många kvar som är för bra. Hjälp!

Slutligt beslut

På tisdag är valparna sex veckor och jag bara måste landa i åtta val av valpköpare. 

Minst lika viktigt är att den blivande valpköparen verkligen vill köpa av mig och känner förtroende för mig. Om någon känner sig det minsta tveksam till att köpa en valp av just mig så är det bra om man säger det.

Jag förstår att dom som inte får köpa ur den här kullen känner sig ledsna och besvikna, men tyvärr så finns det “bara” åtta valpar att fördela. Och jag lovar er alla, för ni är så bra, att förr eller senare kommer ni att hitta just er pälskling.

3 thoughts on “Ångest och magsår”

  1. Ingen fara kära du! Min respekt! Gå på din intuition vad det gäller valet av valpköpare.Ingen tar illa av sig annars det är nåt fel på dem.Väntar på min goda,söta valp.Känske nästa år. Aurora

  2. Hej!

    Jag heter Jaqueline och bor med mina två barn i nordvästra stockholm. Vi går i tankarna på att köpa hund men då vi har en lätt hund allergi så skulle vi vilja testa att leka lite med pudlar (vilket är hundrasen vi önskar) för att se om det möjligtvis blir någon allergisk reaktion. Skulle det finnas någon möjlighet för oss få komma till er och ev leka lite med hundarna utomhus (jag har för övrigt haft Corona och har antikroppar)?

    Vänligen,
    Jaqueline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *