Valplådan redo!

För lite mer än en vecka än en vecka sedan monterade vi valplådan. Det är en före detta dubbelgarderob som vi sågat ur en en öppning så att tiken enkelt kan ta sig i och ur lådan. När valparna blir större och börjar ta sig ur lådan, kan man om man vill, enkelt sätta för ett kompostgaller för öppningen, som vi fäster med typ stora pappaerklämmor eller limklämmor. Kanten där vi sågat har jag fodrat med en bit gammal yogamatta så inga vassa stickor fastnar i tassar eller pälsar.

Under garderoben lägger vi en vaxduk som extra skydd för golvet. I lådan ligger just nu billiga dörrmattor så att det inte blir halt i lådan. Sedan blir det tidningar och hundfällar typ vetbed.

I ena delen av lådan har vi gjort som en koja för tiken att boa i. Satt en filt tvärs över med stora pappersklämmor och en mindre filt som hänger ner som skydd.

Jag har upptäckt att många tikar vill ha som en koja att vara i med sina valpar. Kanske någon uråldrigt instinkt att tik med valpar vill känna sig trygga och skyddade från så många håll som möjligt?

I kojan står nu en hundsäng i med en mjuk dyna i, percis så som Celleste tycker bäst om att ha i vanliga fall, för att hon ska känna sig trygg och vänja sig vid valplådan. När det blir dags för valpningen bäddar jag med vetbeds, gamla lakan och handdukar som är lätta att tvätta eller slänga.

Celleste var lite misstänksam i början när valplådan kom på plats. Sist den stod i vårt sovrum var den förbjudet område, för då bodde MaeC där med sina fyra Cocktails. Var lådan verkligen till Celleste? Jo, den var ju det och Celleste fick i lugn och ro utforska valplådan, kojan med korgen utan att de andra hundarna var med och la sig i. “Tja, här kanske hon kunde boa”, svarade Celleste.

2 thoughts on “Valplådan redo!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *