Tikens löp

Första löpet

Första löpet brukar komma ungefär när tiken uppnått sin vuxenvikt. Så för små raser, innebär det att tiken löper första gången redan vid sex månaders ålder medans det för större raser kan dröja upp emot tolv månaders ålder eller senare. Sedan är det även individuell, precis som hos människor, men man kan ofta se ungefär samma mönster hos mormor, mor och dotter.

Det första löpet är många gånger inte ett “riktigt” löp och brukar även vara kortare än ett normalt löp. Hormonerna har ännu inte kommit igång fullt ut och en del tikar har inte ens ägglossning vis första löpet. Ibland är det tvärt om, första löpet varar längre tid än ett normalt löp. Oavsett så kan tiken lukta väldigt gott för intresserade hanhundar ganska lång tid före och efter löpet, för att inte tala om under själva löpet.

När tiken väl blivit könsmogen kommer hon att löpa mer eller mindre regelbundet under resten av sitt liv. En hund genomgår inte så kallat klimakterium eller menopaus, utan löper och kan paras i stort sett livet ut. Det är dock vare sig lämpligt eller lagligt att para en tik som är fyllda 10 år. Mellan 7 och 10 år gäller särskilda regler beroende på om hon tidigare haft valpar eller inte.

Celleste vilar på hotellet i Helsingfors efter första parningen med Svante

Löpnings intervaller

Löpningsintervallet är högst individuellt, men även här kan man ofta se en viss ärftlighet. Det normala genomsnittet är ca 6-7 månader mellan löpen. Basenjin är en ras som löper endast en gång per år. Vissa raser, bland annat schäfer och rottweiler, är det inte ovanligt med endast 4-4,5 månaders intervaller.

En del tikar löper exakt efter almanackan år efter år med exakt samma intervall, men de är ganska få. De flesta tikar är mer oregelbundna i sina intervall och kan ha både längre och kortare mellan löpen.

Det är många faktorer som påverkar hur mönstret för löpning ser ut och det är mycket vi inte känner till. Några faktorer som man vet påverkar är dagsljusets längd, klimatet, tikens kondition och hull, andra tikar som löper, närvaro av hanhundar, hård träning och stress. 

Har tiken fått en kull valpar kan det påverka när nästa löp kommer. En del tikar börjar löpa efter samma intervall som innan parningen räknat från det löp då parningen skedde. En del tikar börjar löpa med sitt normala intervall räknat från valparnas födelse och en del börjar löpa med sitt normala intervall räknat från när de slutade dia sina valpar.

Celleste (och matte) pustar ut på hotellet efter en andra lyckad parning med Svante

Löpets perioder

Tikens olika stadier i löpet brukar delas in i fyra perioder

  • Förlöpet (3-27 dagar, genomsnitt 9 dagar)

Förlöpet brukar man räkna från första dagen när man ser en blodflytning från vulvan som även tydligt börjar svullna (men inte hos alla). Många tikar blir förändrade i sitt humör och beteende. En del blir helt “hanhundstokiga” och andra blir låga och griniga mot hanarna men även mot andra tikar.

Hur lång denna period är, är högst individuellt. Hos vissa tikar är förlöpet endast ett till två dygn medan hos andra tikar kan det vara så länge som tre till fyra veckor. Genomsnittet, räknat på alla raser, är förlöpet ca 9 dagar.

Tiken “luktar gott” för hanhundar, men är ännu inte parningsvillig. (Dock finns det tikar som är väldigt undergivna och tillåter hanhunden att kliva på, trots att hon egentligen inte är mottaglig för honom.)

  • Höglöpet (3-21 dagar, genomsnitt 9 dagar)

Det är den period då tiken är parningsvillig. Man räknar höglöpet från den dag hon tillåter hanen att henne till den dagen hon vägrar bli parad.  Även denna period är i genomsnitt 9 dygn, men kan variera väldigt mellan olika raser och individer. Perioden kan hos vissa tikar vara i 2-3 dagar oh hos andra ända upp till 3 veckor.

Redan i början av höglöpet börjar vulvans svullnad avta, men är fortfarande väldigt mjuk för att kunna ta emot hanen. Flytningen brukar ändra färg från mörkt blodrött till mer ljus färg som går mot roas-beige.

Detta är dock inget säkert tecken, vissa tikar blöder inte alls under sina löp, så kallade tysta löp, medan andra tikar blöder rikligt under hela löpet.

Ett tecken på höglöp är att tiken viker undan svansen och skjuter bak bäckenet så att vulvan blir tydlig om man pillar henne lite vid svansroten eller hon träffar en hane.  Ska man vara riktigt säker på när höglöpet är och bästa förutsättning för en lyckad parning kan man göra ett så kallat progesteron-prov hos veterinären.

  • Efterlöpet (2-3 månader, 63 dygn om dräktig)

Under två till tre månader efter ett löp, oavsett om tiken blivit parad eller inte, så är hon påverkad av dräktighetshormoner. En tik är normalt dräktig i nio veckor sedan föds valparna. Många tikar uppvisar under den här perioden så kallad skendräktighet – ett arv från den vilda tiden då alla tikar i flocken hjälpte till att föda upp flockens valpar.

Övergången från höglöp till efterlöp sker inte tvärt, utan kommer gradvis. Det är inte ovanligt att tiken ena dagen säger nej till hanen och ägaren tror att nu “är faran över” och så sker en tjuvparning ett eller två dygn senare.

  • Vilofasen (1-9 månader beroende på löpens intervaller)

Under vilofasen producerar tikens äggstockar inga hormoner och livmoderns slemhinna återgår till sitt “normala” utseende.

Vilofasens längd variera beroende på hur långa eller korta inetrvaller tiken har mellan sina löpningar. 

Celleste i spänd förvänat på sin nya kavaljer som väntar i Helsingfors, i hytten ombord på Silja Serenad

När inträffar höglöpet – bästa dag att para

Beroende på hur långa tikens löp är så inträffar höglöpet eller bästa dygnen för parning lite olika. Om tiken löper lika dant varje löp kan man utgå ifrån följande beräkning:

Längd på löpet totaltHöglöp/lämlig att para
10 dagardag 8 -9 
14 dagardag 11 – 13
21 dagardag 18 – 20
24 dagardag 21 – 23
28 dagardag 25 – 27

För att vara riktigt säker på när bästa dag för parning är kan man göra ett så kallat progesteronprov hos en veterinär. Det är ett blodprov där man mäter halten av dräktighetshormonet progesteron. Detta hormon är relativt lågt under förlöpet men stiger sedan kraftigt och snabbt. Man brukar säga att nivån bör ligga mellan 30 och 60 nmol/L vid parningen för att tiken ska vara så fruktsam som möjligt.

Undrar om Celleste drömmer om den hane som väntar henne när vi kommer fram till Helsingfors? (ombord på Silja Sernad)

Individuella avvikelser och förändringar hos tiken

Det finns mängder av individuella avvikelser och det vanligaste är nog så kallade tysta löp, det vill säga tiken blöder inte alls. Hon är fortfarande fertil, parningsvillig och luktar gott för hanarna.

Sedan finns det tikar som luktar gott alla dagar året runt. Jag vet en tik, hon är kastrerad och kastreringen gjordes under vilofasen. De flesta hanar reagerar ändå på henne som om hon skulle höglöpa.

Många tikar uppvisar diverse olika förändringar i sitt beteende under löpets cykel och olika beteenden kommer under olika perioder. Här finns inga generella regler, utan det gäller att lära känna sin egen tik och gärna notera de olika förändringarna tillsammans med notering när löpets olika faser inträffar.

Några vanliga förändringar är:

  • tiken börjar kissa mer och gärna markeringskissa över andra hundars urin
  • tiken blir ovanligt vänlig och intresserad av hanhundar
  • tiken blir mer grinig och lynnig i allmänhet
  • tiken förändrar sitt ätande (äter mer eller äter mindre än normalt)
  • tiken börjar vakta eller försvara sina saker eller sin mat mer
  • tiken är håglös, låg och vill liksom inte vara med
  • om tiken är allergisk kan allergin blossa upp
  • tiken kan få förändrat pH-värde och tex få svamp mellan tårna, i öronen eller runt ögonen

Mina svarta tikar har extremt kort förlöp. från det att jag ser första bloddroppen är det bara ca ett till tre dygn innan det är dags att para. När jag parat så tidigt i deras löp, ja då har det blivit valpar. Vid ett av de första tillfällena när jag skulle para MaeC så trodde ingen på mig och jag parade senare i löpet och då gick hon tom som man säger. Nu har jag lärt känna mina svarta tikar och vet att jag ska lita på att tiken visar när det är dags.

Min röda tik, Celleste, har ett mycket tydligt förlöp och visar mycket tydligt när det är dags för parning. Hennes första kull parade jag henne på dygn 14 och 16 och resultatet blev 8 valpar. Den senaste parningen skedde på dygn 14 och 15 och hon har idag en mycket stor mage. Vi vet ännu inte hur många valpar det är men det är exakt två veckor kvar till beräknad valpning.

En glad Celleste på promenad i Helsingfors … men det gäller att hålla koll så inga hanar kommer.

Några länkar till information om tikens löpningar och avvikelser

SKK

https://www.skk.se/sv/uppfodning/avel-och-uppfodning/parning/

FirstVet

https://firstvet.com/sv/artiklar/onormala-loep-hos-tik

Evidensia

https://evidensia.se/djurvardguiden/skendraktig-hund/

tidningen Härliga Hund

https://www.harligahund.se/har-du-koll-pa-tikens-lop/

Moderna djurförsäkringar

https://www.modernadjurforsakringar.se/fakta-hundar/hur-lange-loper-en-hund/

Standardt Produkter

http://www.standardprodukter.se/artiklar-tikar-och-lop.html

Sveland

https://www.sveland.se/articles/hund/hundlop/

Agria

https://www.agria.se/fraga-veterinaren/hund/urinvagar-och-konsorgan/lop/hur-lange-loper-en-tik/

https://www.agria.se/hund/artiklar/skotsel-och-vard/skendraktighet-hos-tik/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *