Viltspår med blod och klöv

I tisdags, den 6 juli, var jag, Maria och Alexandra ute och tränade viltspår med Celleste och hennes döttrar Ginny och Sally.

När man lägger viltspår droppar man blod (gjort på blodpulver eller nötblod som varit fryst) och släpar en klöv från rådjur, hjort eller älg efter sig. Spåret ska efterlikna det spår av ett skadat vilt och i ”skarpt läge” kallas det eftersök. I samband med träning, prov och tävling säger man viltspår. Till skillnad från bara spår då man menar ett spår som endast en människa lämnar efter sig.

Förberedelse inför träning – tinar blod och klövar

På morgonen tog jag fram blod, klövar, snitslar till spåret, sele, lina, godis och belöning till Celleste.
Klockan 16:00 hämtade jag upp Sally med matte vid stationen för att sedan hämta Ginny med sin matte hemma hos dom. Sen ut i skogen.
Gissa om det var mygg!! Dom fullkomligt anföll mig och jag som är lite allergisk mot mygg. Får stor bölder och svullnader där dom biter mig. Tur jag alltid har myggmedel i västen.

Jag la alla tre spåren och under tiden satt Maria och Alexandra med hundarna vid bilen. Undrar vad de pratade om när jag borta…? Hund, hund och åter hund!

Ginny

Först ut var Ginny. Det var i princip hennes första spår och jag la ett rakt spår på ca 100 m. Jag klantade mig när jag skulle starta appen Dog Tracks och glömde trycka på spela in när jag la spåret. Så, endast slutet är markerat (det blå på kartan).

För att vara första gången är jag mycket imponerad av Ginny med matte. Det gick så bra även om Ginny var lite lättstörd i spåret på grund av ljud, vi som gick med bakom m.m. Det är helt naturligt för en ung hund som går sitt första spår. När hon kom till slutet och hittade sin rådjursklöv var hon så lycklig. Klöven var så rolig och hon ville gärna behålla den. Bra jobbat!

Sally

Som två ut på spåret var det Sallys tur. Sally har tränat viltspår ganska mycket med sin matte. Hon var så taggad och laddad, visste exakt vad som skulle komma.

På med selen och linan och sen ut i spåret i full fart. Kanske lite för full fart, för i första vinkeln gick det rakt fram och sedan var det lite problem att hitta tillbaka till spåret. Sally fick gå tillbaka ca 5-10 meter innan vinkeln och ta upp spåret. Sedan gick det som på räls.

Några små tveksamheter när hon ska korsa små stigar, men större ”vägar” var inga problem. Med större ”vägar” syftar jag på ett antal vägar i skogen där de kör med crosshoj och fyrhjulingar.

Vilken lycka när Sally hittade sin klöv! Oj! Den är nog det absolut roligaste prylen i världen för henne. Några träningsspår till så är hon redo att göra ett så kallat anlagsprov.

Celleste

Sist ut var Celleste. Även hon mycket väl medveten om vad hon skulle göra. Fick lov att bromsa henne vid starten för att hinna sätta på sele och lina. Det blev ett spår på ca 500 meter. Vid anlagsprov är spåret ca 600 meter.

Hon tog spåret snyggt och jobbade på bra i värmen. Hennes hastighet var kanske något hög och jag försökte hålla igen utan att störa henne för mycket.

Ungefär på mitten, ja då tappade hon lite fokus och liksom bara lallade runt. Jag ser ju direkt på henne när hon tappar fokus och kunde säga till henne ”Leta spår”. Då återgick hon till spåret och resten gick galant. Hon markerade ”där ligger klöven” men att ta den – nej, det får jag göra. Godis var inte heller något hon ville ha. Men sin gula lilla Kong-boll, den var toppen! Bara hon får den, ja då kan hon göra allt.

Nu ska vi jobba vidare med längre spår, längre så kallade liggtider och framför allt större noggrannhet i spåret.

Avslutning = Fika

När alla hundar gått sina spår och självklart fått vatten (det var varmt, mycket varmt!) var det dags för fika och eftersnack. Det är mycket viktigare än vad man tror. Diskutera hur det gick, vad ska jag tänka på till nästa gång, vad har jag för mål… Så viktigt att sätta ord på, inte minst för en själv.

Efter fikat försökte vi arrangera lite fina foton. Den som påstår att det är lätt att fota hundar, den vet inte vad den pratar om. Sedan fick mor och döttrar springa fritt en stund och sträcka på benen innan det var dags att bege sig hem och göra kväll.

Tack

för att ni kom och tränade och extra tack till Maria för alla fina foton!

2 thoughts on “Viltspår med blod och klöv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *