Nästan 3 veckor och klippt klorna

Imorgon, den 22 september 2020, blir dom små Diamanterna tre veckor!

Dom växer så det knakar och skuttar runt på vingliga ben. Gör små antydningar till lek och busar med varndra. Dom till och med gör små försök att bita och dra i filten som ligger i deras bädd. Det kommer små morr och små “voff”. Dom har även börjat vifta på svansen när mamma Celleste eller vi människor kommer till valplådan.

Man kan mer och mer ana sig till små personligheter och jag har nu börjat kalla dom vid individuella namn. Sen får vi se vad deras nya ägare kommer att kalla dom. En valp lär sig sitt nya namn väldigt fort, så det är inget problem för dom att få nya namn vid åtta veckors ålder.

Märkt färgFullständigt namnTilltalsnamn
Ljusblå (hane)Millenium StarMini-Mille
Röd (tik)Lesedi La RonaLa-Rona
Rosa (tik)Kazanjian RedKazanjian
Gul (tik)Golden JubileeGoldie
Vit (tik)Cora Sun-DropCora
Grön (hane)Phoenix ArgyleFenix
Grå (hane)Le Grand MazarinMazarinen
Orange (tikPumpkin OrangePumpkin

Idag var det även dags att klippa alla små klor. Varje tass har fyra klor, plus en sporre på vardera framben. Det blir 18 klor på varje valp och det är åtta valpar, så totalt har jag klippt 144 klor idag. Det gick väldigt smidigt och det var bara två valpar som protesterade lite, och det var Mazarinen och Goldie. Det dom protesterade mot var mest att det tog lite tid och dom ville ner och busa med sina syskon. Själva kloklippningen brydde dom sig egentligen inte alls om.

Att klippa klor är något jag gör regelbundet på mina valpar från ca tre veckor och fram tills dom flyttar hemifrån. Sedan är det upp till nya ägaren att fortsätta med det regelbundet och på så sätt undvika att kloklippning blir något konstigt eller läskigt. Gärna klippa lite och ofta och göra det till en mysig stund med gos och kärlek.

Ända sedan valparna föddes har jag tagit i dom, smekt dom, tagit i tassar, öron och tittat försiktigt i munnen och känt på dom. Innan valparna öppnar ögonen och första tiden efter att dom öppnat ögonen ska man undvika att lyfta dom mer än nödvändigt, tex när det ska vägas. Men fysisk kontakt med oss i form av smek och närhet sker varje dag, ja flera flera gånger om dagen. Numera kommer dom tultande och kryper upp i mina händer eller om jag lägger mig på magen i valpådan, så pussar (slickar) dom mig i ansiket och viftar på sina små svansar.

Allt har till syfte att valparna ska bli glad och trygga valpar som är vana att bli hanterade. Snart ska vi börja öva på att stå på trimbordet… men först måste dom kunna stå stadigt på alla fyra benen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *