Efterrätterna 5 månader

Grattis på 5-månadersdagen!

Efterrätterna är fortfarande valpar med allt vad det innebär. Tosca till exempel är långt ifrån rumsren. Hon är så aktiv och nyfiken så hon har liksom inte tid att kissa ute. Sen är det full fart även inne och plötsligt är hon kissnödig och då kissar hon oavsett var hon befinner sig.

Lite att tänka på i den här åldern:

Tänderna

Nu börjar dom byta tänder och de permanenta är på väg upp. Håll koll på att mjölktänderna lossnar ordentligt så att de permanenta kan växa upp korrekt. Vänj valpen vid att du dagligen inspektera hela munnen.

Lilla Spökåldern

I den här ålder händer det mycket både fysiskt och mentalt hos valpen. Många, bland annat Tosca, börjar se ”spöken” och kan reagera på allt möjligt. Tosca kan tex bli jätterädd om husse kommer bärande på något stort. Idag blev hon mycket misstänksam mot en kudde som ramlat ner på golvet, för den brukar ju inte ligga där. 

I dessa situationer är det viktigt att du är lugn, hjälper valpen att lösa situationen genom att stötta den att gå fram och undersöka det som upplevs farligt.

Det är även väldigt viktigt med social- och miljöträning under den här perioden liksom hundmöten.

Socialträning

Det innebär att hunden får se och träffa olika människor. Vuxna, barn, gamla och funktionshindrade. Lär valpen att hälsa fint och att det är ok att främmande människor tar i hunden. Alla människor behöver och ska inte valpen hälsa på. Så träna även på att du stannar och pratar med människor och valpen väntar snällt vid din sida.

Miljöträning 

Ta med valpen i olika miljöer och låt den gå på olika underlag. Det kan vara en kort promenad i centrum, gå förbi en lekpark, åka buss eller tunnelbana. Besöka en gård med djur, titta på hästar i hage.

När det gäller underlag, se upp med galler tex i trappor och utanför affärer. Jag vet flera hundar som fastnat och skadat en klo och till och med brutit en tå. 

Bär alltid valpen och den vuxna hunden i rulltrappor eller ta hissen om sådan finns.

Reagerar hunden på något, var lugn och stötta hunden att undersöka det den reagerade på. Träna sedan extra på det.

Hundmöten

Lär valpen att inte bry sig om andra hundar. Det är hos dig det är roligt, mysigt, lugnt och tryggt. Ge din hund det den behöver. 

Utnyttja ditt eget naturliga beteende till att bli signaler till hunden. Tex när ni på promenaden möter någon, med eller utan hund, kanske du ofta hälsar med ett ”Hej Hej”. Lär hunden att när du säger ”Hej Hej” så kommer det en godis vid din vänstra sida. Det ska vara lönsamt för hunden att vara vid din sida när ni möter någon.

Ju mer ni gör tillsammans, desto roligare kommer ni ha tillsammans.