Kokosolja, gurkmeja och lavendel

Tänder

Häromdagen var jag till tandläkaren och vi började prata tandvård på hundar och katter. Jag berättade att jag brukar borsta mina hundars tänder med kokosolja och samtidigt har jag sett en positiv effekt på fästingar, dvs hundarna får mycket mindre fästingar.

Min tandläkare sa att man senaste tiden sett en positiv effekt hos människor som borstar tänderna eller gurglar sig med kokosolja. Det hjälper inte mot karies men mot tandlossning. Även kombinationen kokosolja och gurkmeja har en positiv effekt på inflammerat tandkött och därmed tandlossning. Hon tyckte att logiskt sett, borde det vara samma sak på hundar.

Dosering av gurkmeja till hund att äta är  (enligt producent av gurkmeja till häst och hund: Pulver av 100% Gurkmeja, Curcuma longa, ursprungsland: Indien)

>15 kg = 1 tsk/dag

15-30 kg = 2 tsk/dag

30< kg = 3 tsk/dag

Så att blanda lite, typ 1 krm, med kokosolja och borsta tänderna borde gå utmärkt.

Antiinflammatoriskt

Gurkmeja (curcumin) är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Gurkmeja kan bidra till ökad rörlighet av stela leder genom att binda de fria radikalerna, som annars bidrar till att bryta ner brosket i lederna.

Fästingar

Enligt veterinärer så finns det inget  vetenskapligt belägg för att kokosolja och lavendelolja håller fästingarna borta. De förordar att behandla hunden med gift i form av spray, droppar på hunden, halsband eller tabletter.

Jag vill inte ge mina hundar en massa gift som är så giftigt att det är förbjudet för människor!

Enlig min egen erfarenhet så ser jag en markant skillnad på antalet fästingar enbart när jag borstar tänderna med kokosolja. 

En av mina hundar (läs odåga) älskar att gräva och krypa i min rabatt där jag odlar lavendel och rosor. Jag har inte plockat en enda fästing på henne. En av de andra hundarna som älskar att gå med nosen i backen och lukta efter snygga tjejer, han fick hela skallen full av fästingar. Det har nu minskat när jag borstat tänderna med kokosolja.

Jag kan inte rekommendera att smeta kokosolja på pälsen på en pudel, det kan orsaka tovor. Jag brukar ta en liten klick kokosolja  i handen och smälta den. Sedan smeker jag in lite olja på kortklippta (rakade) partier som ansiktet, halsen, tassarna (bra för trampdynorna), magen och svansroten. Eventuellt tar jag ibland och blandar med en droppe lavendelolja och smörjer tassar och mage med.

Slutsats

Jag ser inga nackdelar med att använda kokosolja, gurkmeja och lavendelolja till mina hundar och mig själv  i den utsträckningen jag beskrivit ovan, enbart fördelar oavsett om det är vetenskapligt bevisat eller inte.

Tips: Som sköljmedel till min egen tvätt blandar jag vatten, ättiksprit och några droppar lavendelolja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *