Koppelträning

Koppelträning

Flera hundägare och valköpare har bett om tips och råd med koppelträning. Nu när jag satte mig för att skriva inser jag att jag inte riktigt vet vad de menar med koppelträning. 

Det finns lite olika fokusområden:
– Gå vid sidan under transport från punkt A till B
– Gå fint vid sidan på lugn promenad
– Gå fot och ha kontakt
– Inte dra i kopplet
– Gå/springa fint i utställningsringen

Oavsett syftet med koppelträningen är det första steget att få valpen/hunden att förstå att det är vid din sida det är trevligt att gå och vara. Där ska det vara positivt och tryggt. Prata med lugn uppmuntrande röst, belöna då och då med godis eller leksak.

En valp behöver belöning ofta under sin inlärning.

Har du hört begreppet 80-20-regeln? Det är ett uttryck man ofta använder vid generaliseringar, tex 80% av svenska folket tycker xx, då är det normen för svenska folket.

När det gäller belöningar ska hunden ha under sin livstid ha 80% av den totala mängden belöningar (godis) under de första 20% av sin livstid.

Enkelt räknat om hunden blir 10 år så ska den få 80% av allt godis den får under hela livet fördelat på sina första 2 levnadsår.

2 första åren = 80% av allt godis

8 resterande år = 20% av allt godis

Trygghet vid din sida

När hunden är vid din sida ska den känna sig trygg. Det är du som tar alla initiativ och vid din sida får ingen, vare sig hund eller människa komma fram till hunden utan din tillåtelse. Kommer det en främmande lös hund rusande mot er, för din hund bakom dig och blockera vägen för den främmande hunden.

Träna i intervaller

Tänk på att det fortfarande är en liten valp och en valp, liksom barn, orkar bara koncentrera sig i korta stunder. Även för vuxna hundar är det jobbigt att koncentrera sig innan man är van att träna och lära sig nya saker.

Träna i ca 30-60 sekunder, sedan en lika lång paus. Upprepa två gånger till och sedan är träningen slut för den promenaden. Alltså totalt tre korta träningspass med paus mellan.

Allt eftersom ni tränar och valpen/hunden blir mer van kan ni öka tiden. Men ha inte för bråttom. Om hunden inte klarar av att gå fint i 30 sekunder så kommer den inte klara av det i flera minuter bara för att ni fortsätter. 

Planera din träning

Bestäm dig i förväg för att på just den här promenaden ska ni träna att gå fint i koppel. Se till att hunden fått rasta sig ordentligt innan ni börjar träningen. Ingen kan koncentrerar sig och träna (lära nytt) om man är nödig. Tänk igenom vad och hur du tänkt träna och fundera på vilken typ av belöning som är bäst för just din hund i den här situationen.

(Se Belöningsklövern i inlägget Att lära hunden – olika metoder)

Gå fint vid sidan – “vardags-fot”

Jag riktar in mig på det jag kallar “vardags-fot” till skillnad mot perfekt fotgående med kontakt, det jag kallar “tävlings-fot”.

Fundera på vilka krav du har på din hund. Jag vill att min hund ska gå vid min sida men tillåter att den går en bit från mig men maximalt en halv meter. Den får även gå lite snett bakom mig, även här tolererar jag upp till ungefär en halv meter. Men, hunden får aldrig gå längre fram än att den har sitt framben i jämnhöjd med mitt ben. Alltså, hunden får aldrig gå framför mig.

Du bestämmer själv om du vill att hunden ska gå på höger eller vänster sida, men jag kommer hädanefter skriva vänster sida. Du bestämmer själv vilket ord du ska ha för att gå fint, men jag kommer att kalla det fot i texten. (Själv använder jag ordet fot vid tävlings-fot och “gå nära” för vardags-fot)

Du behöver fyra “kommandon” 

  • Gå fint – ett ord som betyder att hunden ska gå fint vid din vänstra sida och ett ord för din högra sida. Du bestämmer vilket ord det ska vara och vad ordet ska betyda.
  • Berömord – ett ord som hunden vet att den gör rätt och att den ska fortsätta jobba. Jag använder “rätt så”
  • Belöningsord – ett ord som för hunden betyder att nu kommer en belöning, det kan även vara en klicker (finns många bra böcker om klickerträning). Jag använder “bra” eller “duktigt” och ibland “snyggt” men “bra” är huvudordet så att säga.
  • Slutord – ett ord som talar om att nu är det slut och hunden får göra vad den vill, den är ledig. Om jag sagt sitt till huden så ska den sitta tills jag säger något annat vilket kan vara “slut” eller “fri” som betyder att nu är hunden inte längre under ett kommando.

Lägg mycket tid och noggrannhet på de första stegen i inlärningen för det kommer du ha stor nytta av. Om hunden inte kan gå fint ett eller två steg så kommer den inte kunna gå fint alls. 

Ha inte för bråttom i början.

Steg 1

Locka in hunden till din vänstra sida med hjälp av en godbit i din vänstra hand. Handen håller du precis framför nosen på valpen och kopplet håller du i höger hand och det ska gå i en slak båge. Framifrån ska kopplet se ut som en glad mun. När valpen är vid din vänstra sida med nosen i färdriktningen och bakdelen bakåt berömmer och belönar du hunden och ger godbiten. Räta på dig och ge slutordet och låt valpen lämna din sida. Upprepa övningen två gånger till och ta sedan en paus på ca 1-2 minuter. Repetera övningen tre gånger igen, sedan en paus och repetera ytterligare tre gånger. Du har nu gjort övningen totalt nio gånger och det räcker för den dagen.

Steg 2

När valpen förstått att den ska komma in vid din sida och stanna där tills du sagt slutordet är det dags för steg 2 som är ett steg framåt. Du lockar in hunden vid sidan men väntar med att ge godbiten. Håll handen framför nosen på hunden och ta ett steg framåt – stanna, beröm och ge godbiten och avsluta med slutordet. OBS! Endast ett steg! Upprepa ytterligare två gånger, ta en paus, repetera tre gånger, ta en paus och gör ytterligare tre gånger, totalt nio gånger. Klart för idag.

Steg 3

När valpen villigt följer dig ett steg är det dags att öka till två steg. Gör övningen som tidigare, alltså totalt nio gånger. När två steg fungerar är det dags att öka till tre steg och först nu är dags att lägga på ordet (kommandot) för att gå fint. 

Locka in valpen till sidan, i samma stund som du startar (lyfter din vänstra fot) säger du ordet “fot” och när du tar steg två säger du “bra fot” om hunden följer dig. Avsluta övningen som i de tidigare stegen.

Steg 4

När föregående steg sitter är det dags att börja öka antalet steg, kanske till fem steg och sedan till tio steg och sedan till 10 meter. Tappar valpen fokus på att gå fint har du haft för bråttom och får backa i din träning.

Läs gärna stycket om att träna i intervaller igen – en valp eller unghund orkar inte koncentrera sig speciellt länge och de har ännu inte lärt sig att kontrollera sina impulser. Blir en frestelse för stor så är den mer spännande än träningen. Då är det ingen idé att bli arg, utan det är bara att säga “Oj, oj, nu blev det tokigt” och så börja om igen.

Lägg mycket tid och noggrannhet på de första stegen i inlärningen för det kommer du ha stor nytta av.

Om hunden inte kan gå fint ett eller två steg så kommer den inte kunna gå fint alls. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *