Om Annette

Hundar är mitt liv

Jag har i hela mitt liv älskat hundar och levt nära hundar. När jag var liten hade min farmor och farfar en schäfer som hette Harras. Han följde mig vart jag än gick och jag honom. Det sägs att när jag började lära mig gå, så la sig Harras bredvid mig så jag kunde grabba tag i pälsen på ryggen och sedan reste vi oss båda och jag hade en levande "lära-gå-vagn". Harras var väldigt åskrädd och jag minns vi kröp in under farmor och farfars sommarhus en gång. Farmor försökte få ut oss båda, men se det gick icke innan åskan var över.

Så fort jag lärde mig läsa mer eller mindre bodde jag på biblioteket och läste varenda hundbok som fanns. När jag var ungefär tio år såg jag en bild på en tervueren och det var det vackraste jag sett! En ”terveruren” (jag visste inte hur man uttalade det) ville jag ha, men det fanns inga i Sverige då...

När Harras gick ur tiden följde en ganska lång tid utan hund i familjen (förutom en Newfoundland under en mycket kort tid) så jag tog mig an hela grannskapets hundar och gick ut med dem efter skolan. Det var strävhårstaxen Sebastian, golden retrievern Oskar, norrbottensspetsen Sippa för att nämna några. Men framför allt var det bordercollien Flash och gordon settern Vinstamarkens Attila. Med dessa två gick jag olika hundkurser och jag ställde även ut Attila med ganska stora framgångar. Det var då mitt verkliga intresse för utställningar började. Även hans avkommor hade sedan stora framgångar på utställningar.

Min första kurs på Haninge Brukshundklubb gick jag hösten 1973 med Attila, instruktör var Christer Malmström. Vi var enbart tjejer i åldern 13-19 år. Attila var ganska stor, vild, jobbig men snäll och glad. Kort sagt, jag hade vissa problem att hantera honom rent fysiskt eftersom jag själv är ganska liten. Vid ett av teoritillfällena sa Christer Malmström något som etsade sig fast i mitt minne "Om ni får tag i en bra mellanpudel så har ni den optimala hunden som ni kan träna alla grenar med, utom skydds". Det skulle dock ta över trettiofem år innan jag gjorde slag i saken och skaffade en bra mellanpudel.

Den förtsa egna hunden blev "Ludde", en svart cocker spaniel som i stamtavlan hette Evening Explotion. Jag fortsatte gå kurser på Haninge BK och ett antal hundkurser inom Svenska Blå Stjärnan. Några utställningar blev det inte för Luddes del då han hade en stor vit fläck i bringan och var ca fem centimeter för hög, men han var tydligen väldigt snygg enligt Wilhelm Dufwa som såg honom när jag pryade på SKKs tidning Hundsport. Vi tävlade lydnad ett par gånger men utan några större framgångar.

Däremot åkte jag med mina kompisar som födde upp collie på massor av utställningar och lärde mig enormt mycket av dom. Under den här tiden fanns hela tiden önskan om att skaffa en egen tervueren och jag hälsade på flera personer som var bland de första som importerade rasen till Sverige. Men i bakhuvudet fanns hela tiden Christer Malmströms ord om den optimala hunden...

Jag slutade skolan, började jobba, flyttade hemifrån gifte mig, skaffade hus och katt. Men hund... det fanns inte riktigt tid till, för jag vill ju jobba aktivt med mina hundar. Sen kom min dotter Jenny (1984) och sonen Kim (1986). Men jag kunde inte leva utan hund...

1990 bestämde jag mig för att köpa min första tervueren som hette Björkängens Myrrah, "Myrra". Jag blev mer och mer aktiv på Haninge BK och mina barn tillbringade många dagar i skogarna kring Riddartorp. Tyvärr visade det sig att Myrra inte var riktigt stabil i temperamentet och på grund av det kunde hon inte heller tävlas i några högre klasser. Jag beslöt mig för att skaffa en tervueren till och 1995 kom KORAD Jägergläntans Miora kallad "Mio" till familjen. Ett år senare, 1996, tvingades jag ta bort Myrra pga sjukdom. Mio va precis så som jag vill ha en hund, vild och mild. Hon blev min ständiga följeslagerska i lite över 13 år.

Hösten 1998 kom familjens första pudel. Det var min dotter Jenny som köpte en röd dvärgpudel som hette Rush Mix Xentim, kallades "Tyra". Vilken liten toppenhund!! Utställningsmässigt kom hon som bäst BTKL 2, men röd var ju inte en godkänd färg på den tiden. Lilla Tyra kunde spåra, sök, uppletande av föremål, lydnad och agility. Tyvärr finns inte Tyra med oss längre, hon gick bort två månader innan hon skulle fylla 14 år. 

Jag hade ett antal olika uppdrag inom Haninge Brukshundklubb under dessa år. Jag ingick i kökskommittén, tidningsredaktionen, jag var sekreterare i styrelsen, jag var utbildningsansvarig och jag utbildade mig till tävlingssekreterare. Samtidigt påbörjade Mio och jag utbildning till räddningshund men tyvärr fick vi avbryta den pga flytt.

Jag gick som så kallad hjälpinstruktör på ett antal olika kurser och utbildade mig till instruktör. Jag gick vad man brukar kalla "den långa SBK-utbildningen" som var uppdelad i tre steg och tog nästan tre år. Våren 2001 fick jag mitt certifikat som SBK instruktör.

Jag skilde mig och träffade sedan en ny man, min nuvarande sambo Tomas, som hade haft en svart mellanpudel i 17 år som kallades Tessy!

I januari 2009 köpte Jenny en svart mellanpudel, Gibsy Witch Amazing Blossom kallad "Ella" (som betyder kom på grekiska). Under större delen av 2010 bodde Jenny utomlands och det blev så att jag tog över Ella mer och mer. Vi tränade sök, lydnad och jag började ställa ut henne och vi har haft en del framgångar vart efter att vi båda lärt oss mer och mer.

2012 skaffade jag mitt kennelnamn, Fera-Mitis som är latin och betyder Vild-Milda, just så som jag vill ha mina hundar!

 

Mina utbildningar inom hund:

1998-08-22 SBK Handledare

2000-06-08 SBK Intsruktör B

2001-03-04 certifierad SBK Instruktör

2013-03-23 auktoriserad Tävlingssekreterare rallylydnad

2014-02-08 certifierad Instruktör rallylydnad

2014-03-30 Specialkurs sök, påbyggnadskurs för instruktörer

2015-10-01 auktoriserad handledare SKKs distanskurs Hundens Beteende

2016-10-09 certifierad handledare SKKs Uppfödarutbildning

2017-01-21 auktoriserad handledare SKKs distanskurs Uppfödareutbildning

2017-03-25 diplomerad Specialsöksinstruktör (inkl nosework)

 

Närmast nu på tur står utbildning till auktioriserad skrivare rallylydnad och eventuellet ringsekreterare....

 

 

 

gallery/fb_img_1495286176586